dijous, 25 de setembre del 2008

Coneixements previs

Abans d'aprendre sobre qualsevol qüestió, la ciència pedagògica ha establert que cal avaluar els coneixements previs dels aprenents. Seguint aquesta dinàmica, pròpia del model constructivista, a continuació exposo, responent a dues preguntes clau i elaborant un mapa conceptual sobre les relacions entre ciència, societat, educació i tecnologia, quines són les meves opinions prèvies a començar a treballar. Posteriorment caldrà contrastar-les amb les successives elaboracions que vagi fent, a fi d'avaluar si s'ha produit un canvi conceptual fruit del meu procés d'aprenentatge. O sigui que retingueu aquesta informació per a més endavant.

8. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)
TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: ___7___
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____5____
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: _4_____
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ___3_____
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: ___4__
DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: _2____
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __0___
TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: ___7____
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___6___
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: __5______

Algunes de les puntuacions es podrien matisar: per exemple,valoro poc la transmissió de coneixements perquè crec que l'important és assegurar la construcció de coneixements; no valoro amb un 10 el domini de les TIC perquè considero que també cal assegurar un ús raonat i amb criteris de les TIC, no emprar-les per emprar-les.

9.Mapa conceptual sobre les relacions entre ciència, societat, tecnologia i educació.

Cal matisar algunes qüestions sobre aquest mapa conceptual. Quan el feia m'hauria agradat incorporar la noció que cada cop hi ha més interacció entre societat i el conjunt educació-ciència-tecnologia-societat, pèro no vaig trobar la manera gràfica de representar-ho; també m'hauria agradat englobar ciència-tecnologia-educació dins un únic concepte, "infraestructura científico-tecnològica-educativa"; per altra banda és novedós incorporar la noció de que a partir d'una relació es generen altres relacions o s'influeix sobre altres relacions (vegi's la influència de la metarreflexió social sobre l'educació sobre les relacions des de la societat cap a l' educació, la ciència i la tecnologia). En fí, aspectes que caldrà matisar i desenvolupar en funció de lectures posteriors.

10.Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

Em sento força segur respecte als aspectes relatius a la interacció entre ciència, societat i tecnologia, ja que una certa formació sociològica i algunes lectures personals m’han donat un cert bagatge que em veig amb cor de defensar davant d’un tribunal. En canvi, no em sento gens segur respecte als coneixements previs relatius a la tecnologia educativa, ja que el meu bagatge previ és insuficient i només he aportat intuïcions i idees vagues que estaria perfectament disposat a reformular i desenvolupar de forma més rigorosa. Estic mitjanament convençut de l’ús que faig de conceptes psicopedagògics com transmissió de coneixement versus construcció de coneixement, ja que estic en ple procés de formació al respecte. Respecte a la valoració del desenvolupament docent a la UOC, estic satisfet però crec que es pot millorar des del moment que l’avaluació no marqui tant la dinàmica de les assignatures (debat, consultes al tutor com a autoritat....) i hi hagi un compromís intern fort per part de tots els alumnes.
Bé, aquestes eren algunes de les meves idees prèvies abans de començar. He de dir que ja estic començant a reformular-les en virtut de la dinàmica d'aprenentatge iniciada, amb lectures de materials adients que un altre dia ja us comentaré. Fins aviat.

dimarts, 23 de setembre del 2008

Benvinguts!

Benvinguts al bloc de Leonardo Caba, mestre d'educació primària i estudiant de psicopedagogia per la Universitat Oberta de Catalunya. Inicio aquí un bloc dedicat a reflexionar sobre l'educació, la societat i les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Espero que hi predomini la reflexió sobre com utilitzar aquestes noves tecnologies en general i en particular per incorporar-les al món de l'educació de forma profitosa. També penso incorporar algunes reflexions i recursos alternatius i crítics amb els models pedagògics actuals que em criden notablement l'atenció. És possible també que incorpori alguns elements autobiogràfics perquè em coneixeu millor i per fer-vos partíceps d'alguna de les meves aficions. Tampoc es poden descartar sorpreses i nous camins de reflexió segons com es desenvolupi el procés reflexiu i la col·laboració entre vosaltres, lectors, i jo. Al respecte, us convido a tots, però especialment als companys i consultor de l'assignatura NTICEDU de la UOC, a fer-me arribar tots els comentaris que aneu elaborant sobre els continguts d'aquest bloc i qualsevol orientació, indicació, ajuda, proposta o millora que se us acudeixi. Sempre sereu benvinguts!!

Per avui res més. Aviat començaré a entrar en matèria amb unes opinions inicials sobre el tema del bloc, opinions elaborades com a punt de partida i que espero canviar a mesura que vagi aprenent noves coses i vagi reflexionant i elaborant noves idees, espero que amb la vostra ajuda també si s'escau.