dimarts, 4 de novembre del 2008

Més comparacions entre estats de coneixement

Continuant amb la dinàmica del missatge anterior, introdueixo a continuació la meva avaluació dels canvis que s'han produit en els meus estats de coneixement en relació no ja als mapes conceptuals sinó a les qüestions de l'avaluació inicial. He de dir que a diferència del que fan molts dels meus companys i companyes com per exemple
carmearques.blogspot.com o bé petitamestra.blogspot.com
no aniré pregunta a pregunta sinó que seguint altre possibilitat també oberta pel consultor de l'assignatura em referiré de forma més global al canvi del model mental. Us recordo que al meu darrer missatge del setembre en aquest blog penjava la pregunta 8 corresponent a l'avaluació inicial a la qual em refereixo en aquest missatge.

Començo.De la comparació global de les primeres preguntes curtes d’avaluació inicial amb els meus coneixements actuals es dedueixen les següents constatacions:
a) En referència a les relacions entre Ciència, Tecnologia i Societat, disposava d’un cert bagatge de coneixements previs prou importants i sòlids com per no correspondre exactament a teories implícites o ingènues fàcils de modificar i per no caure en algunes de les preguntes trampa plantejades en aquesta avaluació inicial. Així, a l’avaluació inicial no vaig caure en una visió determinista tecnològica ni en confondre el discurs legitimatori tecnocientífic amb els efectes socials i ideològics d’aquestes, i vaig oferir un model explicatiu prou sòlid dels profunds canvis actuals en tots els àmbits socials. Tanmateix, els meus anàlisis i esquemes, els meus models, estaven tenyits d’una actitud especialment crítica amb la tecnologia i, conseqüentment es caracteritzaven per una distinció exagerada entre societat i tecnociència, aspectes en els quals s’ha produït un canvi conceptual notable.

b) En referència a la Tecnologia Educativa i a les preguntes més pròpiament psicopedagògiques (distinció entre coneixements construïts i transmesos, per exemple) el meu bagatge de coneixements previs era sensiblement menor i per tant les meves elaboracions inicials eren molt més insatisfactòries i insegures, especialment en referència al paper de la Tecnologia Educativa. Es pot constatar un canvi en aquestes àrees després de la realització de la PAC1, caracteritzat per la introducció de molts altres termes i l’establiment de noves relacions entre conceptes: fonamentació i història de la tecnologia educativa, relacions entre desenvolupament tecnològic i fites i objectius de l’educació al respecte, incardinació de les troballes psicopedagògiques dins les possibilitats que ofereix la tecnologia…. El debat m’ha servit per consolidar part d’aquestes nocions noves i per oferir-me nous matisos en el model mental pertinent, però es tracta d’un canvi més feble que l’anterior i mancat de més treball d’aprenentatge: el model mental que representa aquest domini és molt més imprecís i poc articulat que en el cas de les relacions entre Ciència, tecnologia i societat, i continua construïnt-se en aquest moment amb més canvis: per exemple, vinculant el context social i tecnològic de forma molt més estreta al canvi conceptual , d’acord amb les lectures que estic duent a terme per fer aquesta miniactivitat. De totes formes, representa un avenç d’aprenentatge respecte als meus coneixements previs anteriors.

De la comparació de la pregunta 8 d’avaluació inicial amb els meus coneixements actuals es dedueix que:

a) Torno a no caure en preguntes trampes com la distinció entre transmissió i construcció de coneixement,el determinisme tecnològic i la presumpta neutralitat ideològica de la tecnologia ja des de l’avaluació inicial, degut als meus coneixements inicials. En aquest sentit no hi ha hagut canvi conceptual després de realitzar la PAC1, eren coneixements ja assolits. El debat m’ha servit per ratificar i consolidar les meves opcions en aquest sentit.

b) Constato que he canviat d’actitud davant la possibilitat de crear comunitats d’aprenentatge virtuals, ja sigui a través de la UOC o altres plataformes digitals. Vaig puntuar baix les preguntes al respecte perquè estava insatisfet de les possibilitats no aprofitades, no perquè cregués que “no aprenc gaire dels companys” o “els debats no són productius”. Era una constatació-queixa més que un posicionament contrari a aquestes possibilitats. Al respecte, he intentat, amb les meves participacions al fòrum, al debat i al blog, contribuir a la creació d’aquesta comunitat. El tipus de debat realitzat, molt organitzat per fer-lo més productiu, ha estat molt rellevant per a assolir aquest canvi d’actitud. En aquest sentit, hi ha hagut canvi conceptual rellevant.

c) S’ha vist confirmada la meva impressió inicial, que era més una esperança que no sabia si seria acomplerta, de que la Tecnologia Educativa no és un simple “la tècnica per la tècnica”, sinó una disciplina que intenta raonar educativament sobre les possibilitats de la tecnologia per assolir aprenentatges significatius i canvis conceptuals. He fet canvi cognitiu en el sentit de constatar com aquestes possibilitats teòriques (“hauria de ser”…) poden ver-se realitzades de forma efectiva si es planifiquen acuradament i hi ha un bon treball docent al darrere.

Fins aquí els meus comentaris sobre l'evolució dels meus coneixements des de la realització de l'avaluació inicial.