Complint amb el que us vaig prometre en el meu penúltim missatge, us indico les principals diferències que jo he trobat entre tots dos mapes anteriors:
a)En el meu mapa conceptual inicial no es contemplava enlloc la tecnologia educativa, ni com a concepte bàsic ni com a concepte secundari. Aquesta situació és coherent amb allò que he explicat en apartats anteriors respecte a la meva manca de coneixements previs al respecte. I resulta molt evident el canvi fet en el segon mapa conceptual, on la Tecnologia educativa desenvolupa un paper notabilíssim esdevenint un dels conceptes centrals i predominants del mapa, amb més relacions amb altres conceptes i font de moltes proposicions derivades.
b)En el meu mapa conceptual inicial no es contemplaven específicament les TICs com a subconjunt del concepte més general de tecnologia, pel mateix motiu que en el paràgraf anterior i també perquè em mancava definir més precisament el seu impacte específic sobre l’educació. Hi ha avanços considerables al respecte en el segon mapa conceptual, tot i que encara podria haver-se millorat molt més.
c)En el meu mapa conceptual inicial s’adopta una visió més global de les relacions entre ciència, tecnologia i societat, sense descendir a aspectes més concrets. Es denota aquí una influència molt important de l’epistemologia pròpia de l’enfocament sociològic, coneixement previ que acostumo a emprar molt sempre que tinc ocasió. Al segon mapa conceptual aquesta situació comença a variar amb aportacions més específiques i concretes.
d)En el meu mapa conceptual inicial es considerava la societat, la tecnologia i la ciència com a entitats abstractes i separades les unes de les altres, que interactuaven moltíssim i que es veien molt lligades a nivell intel•lectual per processos continus de metarreflexió per part dels agents implicats en aquests processos, però que no constituïen un únic concepte integrador com el continu CTS. El canvi és molt rellevant al respecte en el segon mapa conceptual, amb l’adopció del continu que permet alhora eliminar tota una xarxa molt complexa d’interrelacions entre tots tres factors pròpia del mapa conceptual inicial.
e)En el meu mapa conceptual inicial no s’analitzen les etapes del disseny tecnològic ni els fonaments epistemològics de la tecnologia, a diferència del segon mapa conceptual. Aquest canvi respon a l’intent d’adoptar una perspectiva més pragmàtica i pràctica respecte al domini estudiat, superant l’enfocament sociologista i adoptant un paradigma més propi de les ciències de l’educació preocupades per una aplicació pràctica dels coneixements a casos concrets.
f)Hi ha diversificació de continguts als quals es refereixen els mapes conceptuals: el primer mapa conceptual es centra exclussivament en continguts conceptuals, en tant que el segon mapa conceptual introdueix continguts procedimentals i actitudinals, d’acord amb l’èmfasi actual de les ciències de l’educació sobre aquests altres tipus de coneixements.
g)En el meu mapa conceptual inicial es consideren només els efectes més generals i macrosocials de la tecnociència sobre la societat, en tant que en el segon mapa s’introduixen efectes més microsocials i, sobretot, objectius microsocials per a l’educació al respecte. De totes formes, es tracta d’un procés inicial no totalment consolidat, que haurà de ser aprofundit amb tasques posteriors dins d’aquesta mateixa assignatura.
h)En el meu mapa inicial hi ha errades en el format de mapa conceptual. Així, hi ha enllaços que van a altres enllaços enlloc de constituir proposicions concepte-enllaç-concepte. També hi ha confusions epistemològiques entre conceptes abstractes i les persones encarregades de dur a terme els processos englobats dintre d’aquests conceptes (per això hi ha tanta metareflexió). Gràcies a la lectura dels materials proporcionats pel professor en forma de Presentació Powerpoint sobre com realitzar un mapa conceptual, aquests problemes queden solucionats al segon mapa.
Comparant els dos mapes d’acord amb els criteris d’avaluació descrits al material web (cas 3 sobre literatura britànica) podem observar que:
• El segon mapa conceptual presenta més nodes i més proposicions, teixint una xarxa conceptual molt més extensa.
• El segon mapa conceptual presenta exemples dels conceptes en alguns casos, a diferència del primer mapa on no hi ha cap exemple.
• El segon mapa conceptual estableix amb més claredat una sèrie de nodes centrals (continu CTS, TE) que emfasitzen les idees força més importants del mapa conceptual.
• El segon mapa conceptual és més jeràrquic (ofereix més graus de jerarquia diferenciats) i a més és més coherent en aquest sentit, ja que el concepte subordinat acostuma a ser més específic que el concepte principal, cosa que no sempre succeeix en el primer mapa conceptual.
• Com hem dit abans, al primer mapa conceptual hi ha proposicions mal formulades (que de fet no poden representar-se gràficament amb el programa CMAP), cosa que no succeeix al segon mapa conceptual.
• El segon mapa conceptual té més varietat d’enllaços permetent establir una diversitat de relacions conceptuals molt més àmplia i rica que en el primer mapa conceptual. Però al mateix temps tampoc hi ha un enllaç diferent per a cada concepte, hi ha un equilibri suficient i satisfactori en aquesta economia d’enllaços.
• En el segon mapa conceptual no hi ha duplicitat ni redundància d’enllaços, a diferència del primer mapa conceptual.
• En els dos mapes conceptuals la informació és exacta i correcta, però hi ha més precisió en el segon mapa conceptual.
Espero que aquesta informació us sigui de profit. En un proper missatge analitzaré els canvis esdevinguts en el meu estat actual de coneixements en relació a la resta de preguntes de l'avaluació inicial.
dissabte, 1 de novembre del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada